Електронний архів Полтавського університету економіки і торгівлі >
Навчально-науковий інститут денної освіти >
Кафедра педагогіки та суспільних наук >
Статті (ННІДО ПСН) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/12620

Название: Церковно-шкільне меценатство у лівобережних українських єпархіях Російської імперії наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст.
Авторы: Петренко, Ірина Миколаївна
Ключевые слова: церковно-шкільна справа
лівобережні українські єпархії Російської імперії
церковнопарафіяльні школи
меценацтво
приватна ініціатива
Дата публикации: 2022
Библиографическое описание: Сіверянський літопис. Науковий журнал. – 2022. – Вип. 3. – C. 48-54.
Аннотация: Мета статті: на основі вивчення різноманітної кількості джерел, наукової літератури висвітлити роль меценацтва у діяльності церковнопарафіяльних шкіл лівобережних українських єпархій Російської імперії наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття, виявити його особливості, періодичність, роль у функціонуванні шкіл. Наукова новизна: комплексно розглянуто роль приватної ініціативи у функціонуванні церковнопарафіяльних шкіл у лівобережних українських єпархіях Російської імперії наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття. Охарактеризовано особливості пожертв на церковно-шкільну справу. Визначено, що пожертви на школи були різними (закупівля книг, ремонт приміщень, оплата праці педагогів та інше) і найчастіше носили локальний характер та не завжди фіксувалися. Висунуто припущення про вагому роль приватної ініціативи у розвитку церковно-шкільної справи у лівобережних українських єпархіях Російської імперії наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття. Методологія дослідження ґрунтується на принципах історизму, об’єктивності, аналізу, а також історико-генетичному та історико-порівняльному методах. Висновки. Церковнопарафіяльні школи відіграли велику роль у навчанні та вихованні дітей, адже вони не просто навчали дітей читати і писати, але й виховували учнів на загальнолюдських християнських цінностях, що мало позитивне значення. Роль приватної ініціативи у розвитку церковнопарафіяльних шкіл замовчувалася радянською історіографією. Джерела свідчать, що благодійники надавали школам вагому допомогу. Пожертви на школи були різноплановими і найчастіше носили локальний характер. Вони не завжди фіксувалися документами, зокрема, на прохання самих же меценатів, які за християнською традицією не бажали земних нагород і часом здійснювали пожертви на умовах анонімності. Серед покровителів церковнопарафіяльних шкіл зустрічаємо такі відомі прізвища, які відіграли неабияку роль в історії України, як Кочубеї, Галагани, Терещенки, Харитоненки, Сумцов, Милорадович, Капніст та інші.
URI: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/12620
Располагается в коллекциях:Статті (ННІДО ПСН)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Стаття Петренко І.М..pdf375,99 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь